"O Dennenboom", van 27 november tot 15 januari 2006 (Knokke)

Cultuurcentrum Knokke heeft voor de eindejaarsperiode een betoverende tentoonstelling opgezet: een sprookjesachtige wandeling doorheen een fee?riek bos van dennenbomen, aangekleed en aangepakt door een 40-tal kunstenaars en ontwerpers.

www.knokke-heist.be
cultuur@knokke-heist.be


Kunst heeft het voordeel dat het veel kan vertellen zonder dat het woorden behoeft.
Deze installatie laat een kerstboom zien die verdrongen wordt door de palmboom. Het icoon van de Westerse traditionele, christelijke beschaving wordt overwoekerd door een nieuw teken dat alles wat in deze nieuwe tijden opgang maakt symboliseert.
Inderdaad, door de vervuiling en de opwarming van de aarde verschuift de boomvegetatie gestaag naar het Noorden en zullen in Knokke-beach eerlang alleen nog palmbomen gedijen. Nieuwe culturen uit het Zuiden overspoelen steeds pertinenter de "oude" wereld, zowel in negatieve als positieve zin (allochtone invasie en integratie, moslim-extremisme, multiculturaliteit, zwarte cult-muziek, ...) ?n de ultieme droom van menig westerling te gaan overwinteren op exotische hagelwitte stranden met obligate palmboom op zuiderse bestemmingen maakt deze boom tot het nieuwe icoon waarvoor de mensheid van deze derde eeuw zal staan. De twee eeuwen oude Dennenboom is versleten en heeft afgedaan. De voedingsbodem van onze nieuwe samenleving doet de palmboom welig tieren."